Ansvarstagande
Vi vill vara ett framgångsrikt och nyskapande familjeföretag, som erbjuder de bästa smakupplevelserna vid matstunder med marknadens mest pålitliga varumärken.
Vi på Snellman har alltid velat göra gott.
Ansvarstagande innebär gärningar för en bättre morgondag. Vi har en ansvarstagande strategi i ryggraden.
Den följer oss i vardagen, som en del av den dagliga verksamheten.
Ansvarstagandet inom Snellman-koncernen bygger på fyra hörnstenar
Välmående personal
Vår arbetsgemenskap omges av ett tryggt nätverk där människor får möjlighet att utmana sig själva och uppmuntras till ständig förbättring.
Vi coachar människor till att modigt leda sitt eget arbete, och att tillsammans möta motgång och framgång.
Ärenden under arbete
- Modellen för tidigt stöd och för coachande ledarskap utvecklas kontinuerligt. Målet för vår förebyggande verksamhet är välmående ur ett helhetsperspektiv.
- ESG-mätare (environmental, social, corporate governance): minska arbetsolycksfallsfrekvensen.
Ansvarsfulla produkter
Vi gör som om vi gjorde åt oss själva. Vi gynnar inhemskt och gör välsmakande, trygga produkter – så naturliga som möjligt.
Vi arbetar i enlighet med våra värderingar och etiska principer och uppmuntrar våra samarbetspartners att göra detsamma.
Ärenden under arbete
- Kontinuerlig utveckling av gemensamma principer och arbetssätt inom inköp.
- Få alla våra enheter certifierade enligt ISO-, FSSC- eller IFS-standard.
Hållbar primärproduktion
Kunderna och konsumenterna kan alltid lita på att vi på Snellman visar respekt för människors, djurs och miljöns välbefinnande.
Ärenden under arbete
- Primärproduktionens två ESG-mätare (environmental, social, corporate governance): Uppnå 100 % fri grisning samt främja superior-utfodringsmodellen på svingårdar med hjälp av inhemska baljväxter och sojafri utfodring.
En del av miljön och samhället
Vi tar vårt ansvar för att trygga en välmående inhemsk matproduktion och försörjningstrygghet, genom att bygga en hållbar kedja från jord till bord. Vi minskar miljöbelastningen av vår verksamhet genom en effektiv användning av råvaror och energi.
Ärenden under arbete
- Ytterligare utveckling av energismarta lösningar och minskning av energiförbrukningen i förhållande till producerade kilon.
- Enhetsspecifika lösningar för minskade utsläpp, avloppsvattenrening och ökad andel biogas.
Hållbarhetsarbete inom våra verksamhetsområden
2023
Miljöeffekter
Biogastankstation för tung trafik
Biogastankstationen för tung trafik togs i bruk i början av 2023 i Jakobstad. Stationen använder både LBG (liquefied biogas) och LNG (liquefied natural gas) gaser.
2023
Inhemska råvaror
Vi gjorde näringsåtaganden
Vi gjorde två näringsåtaganden. Vi beräknade näringsinnehållet och portionsstorleken för alla recept på snellman.fi sidan. Dessutom innehåller webbsidan recept med Hjärtmärket.
2023
Miljöeffekter
Uppföljning av växthusgaser enligt GHG
Vi räknade hela koncernens utsläpp av växthusgaser enligt GHG-protokollet. Våra satsningar på förnybar energi och energieffektivitet syns positivt i vår verksamhet.
2022
Miljöeffekter
Inhemsk vindkraft
Vi tecknade ett långsiktigt vindkraftsavtal med en inhemsk vindkraftsproducent. Leverans av vindkraften börjar år 2025.
2021
Miljöeffekter
Förnybar energi
Vi använder endast förnybar energi vid tillverkningen av både Köttförädlings - och Färdigmats produkter. Vi använder även förnybar energi inom el och värme.
2020
Energieffektivitet
Biogastankstation
Biogastankstationen CBG (compressed biogas) för konsumenter öppnades i Jakobstad i början av 2020.
2020
Förpackningsmaterial
Nya, tunnare påläggsförpackningar
De nya påläggsförpackningarna tillverkas av tunnare plastfilm där det går åt 20 % mindre plast. Besparingen är 120 000 kg om året.
2020
Minskat svinn
Effektivisering av processerna
Sortering av avfallet som uppstår i produktionen och på kontoren. Genomskinlig plast återanvänds.
Processerna utvecklas ständigt för att minska svinnet. Den nya steklinjen i Kervo har minskat produktionssvinnet med 40 %.
2020
Minskat svinn
Användning av råvaror som är sidoflöden
Köttförädlingens sidoflöden utnyttjas maximalt i produktionsprocesserna inom Färdigmat.
2020
Inhemska råvaror
Hög grad av inhemskt ursprung
Vi strävar efter att i hög grad använda inhemska råvaror, t.ex. grönsaker. Våra råvaror är inhemska
till >85 %.
2020
Inhemska råvaror
Egen buljongfabrik
Gryträtterna tillagas med köttbuljong som vi har kokat själva. Vid tillverkningen av buljonger utnyttjar vi sidoflöden från vår Köttförädling i så stor utsträckning som möjligt.
2020
Miljöeffekter
Värmeåtervinning
Överskottsvärme från produktionen används för förvärmning av varmt bruksvatten.
Vi sparar 24 % av den energi som går åt till att värma vatten.
Ventilationen ändrades så att överskottsvärme från frånluften används för att värma tilluften.
Besparingen är ca 550 MWh/år.
2019
Förpackningsmaterial
Omfattande förpackningsförnyelse för riktigt malet kött
Vi tog fram en ny påsförpackning för riktigt malet kött. Förpackningen sparar 76 % plast, motsvarande 300 000 kg/år. Den är också enklare att använda och gör att köttet hålls poröst.
2019
Inhemska råvaror
Lax
Vi ökar användningen av inhemsk fisk beroende på tillgång.
2019
Miljöeffekter
Energieffektivitet
Vi bytte till LED-belysning. Vi sparar ca 250 MWh el per år.
På lastbryggorna finns luftridåer som förhindrar att varm luft tränger in och vi får minskat läckluftflöde.
2019
Miljöeffekter
Återvinningsbarhet
Vi slutade att använda svart plast i våra portionsaskar, vilket förbättrade återvinningsbarheten.
2019
Energieffektivitet
Energilösningar
Med hjälp av cirkulationspumpar, en frekvensomriktare och en tredje värmepump sparade vi 3 miljoner kWh el.
2017
Naturligare produkter
Superior-skinka utan tillsatt fosfat
Vi lanserade Superior-skinkan som är den enda helköttsprodukten på marknaden utan tillsatt fosfat eller s.k. fosfatsubstitut eller hjälpämnen.
2014
Naturligare produkter
Tillsatsfria All Natural-korvar
Vi tog fram All Natural-korvarna som tillverkas helt utan tillsatser. Endast kött och kryddor – inget annat.
2014
Energieffektivitet
Biogas ersätter olja
Vi ersatte olja med biogas som är en koldioxidneutral energikälla. Vi sparade
1 150 000 kg olja. Vi har ett eget vattenreningsverk som samlar upp fasta partiklar som används till biogas.
2013
Minskat svinn
Bioavfall blir biogas
Bioavfallet på fabriken i Kervo transporteras för kompostering där det blir till biogas.
2012
Naturligare produkter
Inget tillsatt fosfat i korvar & knackkorvar
Vi har frångått tillsatt fosfat (E450, E451) i våra korvar. Våra korvar och knackkorvar innehåller mer kött och mindre tillsatser.
2012
Energieffektivitet
Fabriken värms upp med överskottsvärme
Vi började värma upp bruksvattnet och luften på fabriken med överskottsvärme från processerna. Vi sparade 1 miljon kWh el på ett år.
2010
Naturligare produkter
Inget natriumglutamat
Vi var först med att frångå natriumglutamat (E621) i alla våra produkter. Vi förstärker inte smaken genom artificiella tillsatser, utan använder äkta kryddor och kött.
2009
Förpackningsmaterial
Påläggsförpackningarnas tunnare lock av plastfilm
Vi började använda tunnare lock av plastfilm i våra påläggsförpackningar. Genom åtgärden
sparar vi 150 000 kg plast på årsnivå.
2007
Energieffektivitet
De första värmepumparna
2007–2009 installerade vi två värmepumpar på fabriken. De gav en besparing på närmare 1 200 000 kg olja, vilket motsvarar 3 600 ton koldioxidutsläpp om året.
2007
Inhemska råvaror
Mjölk, kött och ägg i vår färdigmat är alltid inhemska
Detta står vi fast vid.
2006
Minskat svinn
Sekunda produkter till välgörenhet
Alltsedan verksamhetens början har sekunda produkter donerats till välgörenhet.