Laatu on kaikkien asia
Laatutiimin tehtävänä on tuotannon ja koko yrityksen tukeminen. Laatu ei kuitenkaan ole vain laatuosaston juttu. Se on yhteinen taistelu, johon tarvitaan meidän kaikkien panostusta, sanoo Snellman-konsernin valmisruokatoimialan laatuvastaava Kaisu Mälkiä.
Kokkikartanon laatutiimi on viimeisen vuoden aikana kokenut melkoisen myllerryksen. Tiimiin on tullut liuta uusia henkilöitä, toimintatapoja ja vastuualueita on selkiytetty, prosesseja kirkastettu. Snellman-konsernin valmisruokapuolen laatutiimi ei rajoitu vain Keravan toimipisteeseen, mukana ovat myös Ulvilan ja Kokkikartanon Pietarsaaren yksiköt.
Laatutiimin vastuualueisiin kuuluu olennaisena osana laatujärjestelmien ylläpito. Viimeisin iso puristus Kokkikartanolla oli IFS-sertifiointi. Sertifikaatti on osoitus elintarviketurvallisesta toiminnasta. Laatutiimi on osallisena myös tuotekehitysprojekteissa tuoden sinne omaa asiantuntemustaan ja tekemällä riskiarvioita. Tuotannossa laatutiimi on apuna poikkeamatilanteiden ratkaisemisessa.
– Viime kädessä laatutiimi vastaa siitä, että tuotteet ovat turvallisia. Se ei tarkoita ainoastaan hyviä tuotteita, vaan myös laadukasta ja vastuullista toimintaa ylipäätään. Prosessien täytyy olla sen mukaiset, eli ohjeistukset ja toimintatavat täytyy olla kunnossa, sanoo Kaisu Mälkiä Kokkikartanolta.
Laatutiimin vetäjän Laura Pokelan mukaan tarmokas uudistunut laatutiimi on jo polkaissut käyntiin #laatuayhdessä projektin. Sen tavoitteena on laatukulttuurin kehittäminen yhdessä kaikkien tiimien ja työntekijöiden kanssa.
Vierasesineet
Laaduntarkkailuun kuuluu olennaisena vierasesinehallinta. Elintarvikkeissa yleisimpiä vierasesineitä ovat muovi, metalli, hiukset ja puu. Kaisu Mälkiän mukaan vierasesineet ovat jokaisen elintarvikealan yrityksen agendalla.
– Vierasesinehallinnassa tärkeää on ennaltaehkäisy. Avainasemassa on koulutus ja tietoisuuden lisääminen ylipäänsä. Kiinnitetään jokainen huomiota siihen, että koko tuotantoalue ja ympäristö on siisti, ettei siellä ole ylimääräisiä tavaroita ja että kaikki välineet ovat hyvässä kunnossa. Huomioidaan välineiden oikeaoppinen käyttö, käytetään oikeita avausmenetelmiä ja teräviä välineitä. Jokainen tietää, että jos kotona avaa muovipakkausta tylsällä veitsellä, sotkuahan siitä tulee ja muovinriekaleitä, sanoo Kaisu Mälkiä.
Yksi esimerkki ennaltaehkäisevistä toimista Kokkikartanon tuotannossa on pyrkimys vaihtaa kaikki muovimateriaalit sinisiksi.
– Sinisiä elintarvikkeita ei ole, joten sininen väri erottuu ja näkyy helpommin tuotannossa, kuin vaikkapa kirkas muovi. Muun muassa mollahuput ja muovikauhat vaihdetaan sinisiksi. Myös raaka-ainetoimittajilta pyydämme mahdollisuuksien mukaan sinisiä pakkauksia.
Vierasesinenäyttely
Laatutiimiläiset järjestivät Keravan toimipisteessä kaikille työntekijöille avoimen vierasesinenäyttelyn.
– Koulutusten ei tarvitse aina olla kalvosulkeisia, myös näyttelyn avulla voi kouluttaa. Kun kollegat pääsevät omin käsin tunnustelemaan ja katsomaan vierasesineitä, sillä on parempi vaikuttavuus, kuin jos esitetään taulukko tai graafi aiheesta. Näyttelyssä olleet valokuvat tuotannon riskikohteista herättivät monia omakohtaisesti huomaamaan, mihin kiinnittää huomiota omassa työssään, sanoo Kaisu Mälkiä.
Nelipäiväinen näyttely oli menestys sekä toimihenkilöiden että tuotannon työntekijöiden keskuudessa.
– Näyttely oli silmiä avaava, ja mikä parasta, näyttelyn vaikutus näkyy jo. Työkaverit ovat alkaneet omassa työssään kiinnittää huomiota riskitekijöihin, on tullut ahaa-elämyksiä ja omia oivalluksia. Se on todella hienoa. Sillä tämä ei ole vain laatuosaston juttu, tämä on yhteinen taistelu, johon tarvitaan meidän jokaisen työpanos, painottaa Kaisu Mälkiä.