Oma liemi omasta tehtaasta
Pietarsaaressa, kivenheiton päässä Snellmanin Lihanjalostuksen tehtaalta on Snellmanin uusi liemitehdas. Vuoden 2020 alusta siellä on valmistettu liemiä, joita käytetään Kokkikartanon ruuissa.
Kun Snellmanin Kokkikartano tarvitsi ruokatuotannossaan lihalientä, syntyi ajatus omasta liemitehtaasta. Aiemmin liemi ostettiin ulkopuolelta, ihan siitä syystä, että ei ollut mahdollisuutta valmistaa suuria määriä lientä. Tehtaan suunnittelu aloitettiin alkuvuodesta 2019, ja saman vuoden joulukuussa tehdas oli valmiina ensimmäiseen liemen koekeittoon.
Ainutlaatuinen tehdas
Tehtaassa valmistetaan peruslientä naudanlihasta, broilerista ja kalasta. Valmistuskapasiteetti on
2000 kg vuorokaudessa.
– Tällaiseen määrään lientä tarvitaan 1400 kg raaka-aineita. Näistä noin 1000 kg on liha- ja luutuotteita ja noin 400 kg vihanneksia, selvittää liemitehtaan prosessihoitaja Markus Snellman.
Kuulostaa valtavalta määrältä lientä, mutta liemitehtaan prosessijohtaja Markus Gäddan mukaan asia on ennemminkin päinvastoin. Tehdas on ainoa laatuaan Suomessa. Siellä voidaan keittää lientä pienemmissä määrissä, jolloin tehdasta voidaan käyttää koekeittotehtaana uusien makujen ja tuotteiden kehitystyössä.
Maku edellä
Snellmanin Lihanjalostuksen tuotekehittäjä Kim Finne ja Kokkikartanon päätuotekehittäjä Matti Tyrvänen ovat olleet makujen ja tuotekehityksen osalta asiantuntijoina kehittämässä liemiä ja toimintaa. Oman liemivalmistuksen myötä tuotekehityksessä voidaan nyt korostaa juuri niitä makuja, joita liemeltä halutaan. Toisin, kuin ostettaessa valmista tavaraa ulkopuoliselta.
– Koko projektin suurin haaste on ollut se, että meillä ei ollut lainkaan varsinaista osaamista tältä alueelta. Kaikki on pitänyt opetella alusta alkaen. Tuotekehittäjien ja konetoimittajien avulla olemme päässeet vauhtiin ilman kummoisia virheitä, Markus Gädda naurahtaa.
Markus Snellman, joka on mukana liemitehtaan päivittäisessä työssä, sanoo olevansa kiitollinen siitä, että sai osallistua projektiin jo rakennusvaiheessa ja on saanut itse olla mukana rakentamassa ja kehittämässä toimintaa.
Vastuullista toimintaa ja kehityspotentiaalia
Markus Gädda näkee liemivalmistukselle ja siinä syntyville jäännöstuotteille monia kehittämismahdollisuuksia tulevaisuudessa.
– Nyt voimme hyödyntää luu- ja lihajäämiä, jotka aiemmin on kuljetettu pois jätteenä. Liemivalmistuksen jäännöstuotteita voidaan jatkokäyttää mm. kalanviljelyn ja turkiseläinten rehuna tai vaikka lannoitteena ja kosmetiikkateollisuudessa.
– Tuntuu hyvältä, kun voimme jalostaa sellaista, mikä olisi muuten heitetty pois. Uskon kivenkovaan, että tulevaisuus on meille suotuisa, Markus Gädda summaa.
Valmis liemi pakataan 10 kg:n pakkauksiin. Nyt se on valmis kuljetettavaksi Kokkikartanolle maustamaan keittoja, patoja ja muita ruokia.